Hoe gaan we onze digitale samenleving inrichten?

ZA 13:45 - 14:15

Lezingenzaal 3

Onze realtime economie is gebaseerd op een digitale infrastructuur die wereldwijd connectiviteit biedt aan iedereen die zich aansluit op die infrastructuur. Net als in het normale leven zijn er openbare ruimtes (het internet) als besloten gebieden (private netwerken) via welke we met elkaar kunnen communiceren, vergaderen, handelen en anderszins contact hebben.

Het publieke internet is net als de openbare weg een prachtige mogelijkheid om met elkaar in contact te komen, content te vervoeren en op afstand zaken te regelen. Maar net als de openbare weg, kan iedereen daar gebruik van maken, ook degenen die als digitale stropers, piraten en struikrovers daarvan gebruik maken.

Dat vraagt een toenemende inzet van digitale boswachters, politie en defensie om de individuele en nationale veiligheid te garanderen, ook als je over de openbare weg loopt.

Dit zijn werkelijk grote uitdagingen voor ons de komende jaren. Hoe kunnen we onze digitale infrastructuur dezelfde veiligheid geven als we dat in onze fysieke wereld kennen.

Hoeveel moeite, budget en politieke wilskracht vraagt dit van onze overheid en maatschappij? De basis van elke samenleving is het garanderen van individuele en gezamenlijke veiligheid en vrijheid. Dat geldt ook voor onze digitale samenleving. Hoe kan en zal onze digitale samenleving er over enkele decennia (kunnen) uitzien?

De digitale economie levert ons steeds meer toegevoegde waarde waar weinig of geen menselijke arbeid meer voor nodig is. We krijgen steeds meer digitale ‘slaven’ die allerhande werkzaamheden van ons kunnen overnemen (machines, robots, digitale assistenten, automatische bots, zelfrijdende voertuigen etc.).

Dit zal een enorme impact hebben op de wijze hoe we samen de steeds minder noodzakelijke menselijke arbeid (opnieuw) eerlijk gaan inrichten en verdelen. Zonder twijfel zal de creatieve, flexibele, zorgende en slimme mens nog heel lang dominant blijven in deze nieuwe arbeidseconomie. Maar dan met kortere werkweken, een aanvullend basisloon, levenslang leren en veel hogere (pensioen-) leeftijden.

De vijftigjarige economische golven van Kondratiev op basis van nieuwe beschikbare techniek, zorgen elke vijftig jaar eveneens voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en bijbehorende inrichtingsmodellen. Op dit moment staan wij net als in 1965, of 1915, of 1865 of 1815 aan het begin van zo’n periode. Dat maakt sommigen onzeker en angstig en geeft een verlangen naar het bekende vroeger. Echter teruggaan in de tijd is onmogelijk, dus onze uitdaging is hoe we die onzekere weg naar voren gaan bewandelen. Voorspellen kunnen we niet, maar verkennen is zeker mogelijk. Dat is wat de spreker in deze presentatie zal doen.  

  • Thema
    IT

    IT is booming, maar uitdagingen blijven zich aandienen. Bedrijven zijn hard op zoek naar experts en talenten. Nieuwe trends volgen elkaar snel op, maar wie gaat ermee aan de slag? Ben je hbo- of wo- student of young professional met passie voor en kennis van IT? Bezoek dan het Talent Event 2017. Laat je bijpraten door bedrijven, volg trends met behulp van presentaties en zet je kritische pet op.